Inhoud bijscholingsminor
Gedurende het traject komen de vier profielmodulen van Dienstverlening en Producten aan bod. De beroepspraktijk, de beroepscompetenties en loopbaanoriëntatie en –begeleiding lopen als een rode draad door het gehele programma. Ook kiest de deelnemer voor twee D&P keuzevakken waarin hij/zij zich gaat verdiepen. De keuzevakken die Fontys Hogescholen aanbiedt zijn ‘Voeding en beweging’, ‘Robotica’, ‘Digispel’ en ‘Podium’.
Tijdens de eerste dag van de minor kiest de deelnemer met welke twee keuzevakken hij/zij aan de slag wil gaan. Bekeken vanuit didactisch oogpunt gaat Fontys uit van minimale aantallen deelnemers per keuzevak. Afhankelijk van de interesse voor bepaalde keuzevakken (lees ook: de groepsgrootte) zullen die in het minor-rooster worden opgenomen. Mocht een keuzevak bij onvoldoende interesse niet in het minor-rooster worden opgenomen, terwijl er bij enkele deelnemers wel interesse is, dan zal in onderling overleg naar een oplossing worden gezocht.
Onderdelen bijscholingsminor:
- Beroepspraktijk binnen Dienstverlening en Producten
- Beroepscompetenties en loopbaanoriëntatie en -begeleiding
- Vier D&P profielmodules:
- 1. Organiseren van een activiteit
- 2. Presenteren, promoten en verkopen
- 3. Product maken en verbeteren
- 4. Multimediale producten maken
- Twee D&P keuzevakken
Portfolio
Gedurende de bijscholingsminor houdt de deelnemer een portfolio bij. Deze vult de deelnemer met bewijsstukken om de leerdoelen van de bijscholingsminor te bewijzen. Alle bewijsstukken worden beoordeeld en afgetekend door docenten van Fontys Hogescholen.
Inschrijving en intake
Na inschrijving wordt de deelnemer gevraagd een quickscan in te vullen. In de quickscan kan onder andere worden aangegeven of de deelnemer al dan niet in aanmerking wenst te komen voor de intake (t.b.v. een maatwerktraject). Indien een deelnemer ervoor kiest om de gehele bijscholingsminor D&P te volgen, is een intakeprocedure niet van toepassing.
Indien gekozen wordt voor een maatwerktraject en dus de intakeprocedure, wordt de deelnemer gevraagd een zelfbeoordeling in te vullen, bewijsstukken te verzamelen en een presentatie te maken. Tijdens een intakegesprek wordt de zelfbeoordeling doorgenomen en volgt de mogelijkheid deze waar nodig aan te vullen en af te ronden. Op basis van het intakegesprek en de afgeronde zelfbeoordeling wordt er een maatwerktraject opgesteld.
Klik hier om online aan te melden voor de bijscholingsminor D&P die start op donderdag 3 september 2020.
Om deel te mogen nemen aan het traject moet de deelnemer beschikken over een PIE werkplek/stage op een vmbo-school (minimaal 1 dag per week, waarvan 50% in de PIE lesuitvoering).
Belangrijk!
Betreffende de groep die op donderdag 3 september 2020 start:
- Indien u in aanmerking wilt komen voor een maatwerktraject, schrijf dan in voor 16 juni 2020. Dit in verband met de benodigde tijd voor de intakeprocedure (zie ‘Inschrijving en intake’).
- Inschrijvingen na 16 juni 2020 komen niet in aanmerking voor een maatwerktraject en volgen zodoende de volledige bijscholingsminor.
- Eind januari/begin februari 2021 start de bijscholingsminor D&P ook. Hiervoor is t.z.t. een maatwerktraject op basis van een intakeprocedure uiteraard ook weer mogelijk.
Subsidie
Docenten kunnen een beroep doen op de subsidie verkorte scholingstrajecten door een aanvraag hiervoor bij DUO te doen. In 2020 wordt 80 procent van de scholingskosten vergoed.
NIEUWS!! Naast het behalen van de bevoegheid D&P middels de bijscholingsminor (zie regelgeving onder tab bevoegdheid), is het vanaf september 2020 ook mogelijk om de bevoegdheid te behalen via de studieroute D&P van de bachelor lerarenopleiding LTB. Meer info via Roel Martens (r.martens@fontys.nl of 08850-73238 of 0653926031). NIEUWS!!
Meer informatie
Neem voor meer informatie rechtstreeks contact op met Roel Martens
E-mail: r.martens@fontys.nl
Telefoon: 08850-73238 of 0653926031
Afronding, certificaat & bevoegdheid
Afsluiting van de minor vindt plaats aan de hand van een eindgesprek. Voorafgaande aan dit gesprek en gedurende het traject heeft de beoordeling al plaats gevonden. Na het eindgesprek ontvangt de deelnemer vanuit Fontys Hogescholen een certificaat. Bekwaamheidserkenning komt op aanvraag van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Het met goed gevolg afronden van de minor D&P leidt in de volgende gevallen tot een bevoegdheid voor D&P:
- Als de deelnemer een tweedegraads lerarenopleiding voor een niet-beroepsgericht vak heeft afgerond, voldaan heeft aan de eindtermen van de minor Dienstverlening en Producten en ten minste 2 jaar werkervaring heeft in de afdelingsvakken, intra- of intersectorale programma’s en/of in het profielvak D&P in de periode tot 1 augustus 2018. Wat betreft de bevoegdheid geldt dat er een individuele (gesloten) aanvraag voor een bekwaamheidserkenning moet worden gedaan bij DUO. Aanvragen kan op: https://www.duo.nl/zakelijk/voortgezet-onderwijs/personeel/aanvragen-ontheffing-eisen-benoembaarheid.jsp
- Als de deelnemer een beroepsgerichte lerarenopleiding heeft afgerond en daarnaast heeft voldaan aan de eindtermen van de minor Dienstverlening en Producten. De bevoegdheid is er vanuit rechtswege als de docent die de minor heeft afgerond, beschikt over één van de getuigschriften die voor D&P zijn opgenomen in de conversietabel.
In deze informatiebrief met stroomschema, opgesteld door Platform D&P, worden de door DUO gestelde eisen verduidelijkt.
NIEUWS!! Naast het behalen van de bevoegheid D&P middels de bijscholingsminor (zie regelgeving onder tab bevoegdheid), is het vanaf september 2020 ook mogelijk om de bevoegdheid te behalen via de studieroute D&P van de bachelor lerarenopleiding LTB. Meer info via Roel Martens (r.martens@fontys.nl of 08850-73238 of 0653926031). NIEUWS!!
Fontys Hogescholen (Fontys Educatief Centrum), Eindhoven
Contactpersoon: Roel Martens
Postadres: Postbus 347, 5600 AH Eindhoven
Bezoekadres: De Rondom 1, 5612 AP, Eindhoven
Telefoon: 08850-73238 of 0653926031
E-mail: r.martens@fontys.nl
Website: www.fontys-educatief.nl/denp