In de brief van Minister Bussemaker van december 2012 werden drie maatregelen aangekondigd om de kwaliteit van het beroepsonderwijs te verbeteren:
- er komt er een afstudeerrichting beroepsonderwijs in de tweedegraads lerarenopleiding;
- er komt een minor beroepsonderwijs;
- de PDG-opleiding wordt verbeterd en verzwaard.
Er zijn landelijk drie werkgroepen met bovenstaande onderwerpen aan de slag gegaan. Deze projectgroepen, werden vastgesteld door het Algemeen Directeurenoverleg van Educatieve Faculteiten (ADEF). Daaruit zijn diverse raamwerken ontstaan en momenteel is er gestart met de implementatie van deze raamwerken. De opdracht voor deze implementatie is gegeven door de Directie Leraren van het Ministerie van OCW in samenwerking met ADEF. De MBO-raad is nauw betrokken geweest bij dit hele proces.
Veranderingen PDG-opleiding
Inmiddels is het landelijk raamwerk ten aanzien van de PDG, waarin hierboven gesproken wordt klaar. Dit raamwerk beschrijft globaal opleidingsvisie, inhouden, eindniveau, beoordeling/toetsing en studielast. Bij het ontwerp van het raamwerk heeft de projectgroep beoogd om het goede midden te vinden tussen enerzijds landelijke afstemming, om de divergentie die er was te voorkomen en anderzijds regelruimte voor de individuele uitvoerende hbo-instellingen. Binnen dat raamwerk zijn hogescholen vrij om het PDG verder te organiseren.
Per 1 september 2014 gaan alle PDG-aanbieders over op trajecten conform de raamovereenkomst. Wat betekent dit?
De grootste wijzigingen op een rijtje. Per september hebben alle PDG-trajecten:
- Een totale omvang van 60 ect. gedurende een periode van anderhalf tot twee jaar.
- De school als duaal partner, wordt al bij de intakeprocedure betrokken.
De volgende richtlijnen golden al binnen de Fontys-trajecten maar zijn nu (gedeeltelijk) ook opgenomen in het landelijk raamwerk:
- Je beschikt over een aanstelling hebt als docent aan een MBO-instelling voor minimaal 0,5 fte.
- Je beschikt over een andere onderwijsfunctie binnen een MBO-instelling en hebt aantoonbaar uitzicht op een aanstelling als docent na succesvol afronden van deze opleiding. Je voert in dit geval al wel voor minimaal 0,5 fte docenttaken uit.
- Gedurende deze 0,5 FTE, ben je inzetbaar op docent-brede taken. Je verzorgt niet alleen de lessen, je ontwikkelt curricula en toetsen, je begeleidt ook leerlingen, je houdt je bezig met de beroepspraktijk van de leerlingen en je bent onderdeel van een onderwijsteam.
- De zij-instromer is gedurende de PDG-opleiding één vaste dag per week vrij geroosterd voor het volgen van de opleiding, ongeacht de aanstellingsomvang.
- De MBO-instelling draagt er zorg voor dat de zij-instromer tijdens het volgen van het scholingstraject door ervaren docenten/coaches wordt begeleid en gecoacht.
- 50% van de totale PDG-opleiding vindt plaats op de leerwerkplek.
Voor meer informatie over de komende vragen kunt u terecht bij: Nicky Jansen
n.jansen@fontys.nl
Link naar het Landelijk raamwerk inclusief kwaliteitskader.
http://gallery.mailchimp.com/124119c81d317fca9ed43b0e3/files/Landelijk_Raamwerk_PDG_inclusief_Kwaliteitskader_14112013.pdf